Kangina-Avagy gyümölcstartósítás Afgán módra
Egy újabb példája annak, hogy a közösségi- médiát lehet értelmesen használni!
Ezzel az Afgán hegyvidékeken alkalmazott technikával akár 6 hónapig frissen tarthatóak a gyümölcsök!
Sárból és szalmából készül. Az évszázados technika Afganisztán vidéki központjában és északon őshonos, ahol a távoli közösségek, amelyek nem tudnak friss gyümölcsöt importálni, egész télen kanginával tartósított friss szőlőt esznek, a kereskedők is ezt az eljárást használják a szőlő biztonságos tárolására és szállítására a piacra. A modern Afganisztánban kanginával tartósított szőlő jellemzően a vastag héjú Taifi vagy Kishmishi fajták, amelyeket a szezon későbbi szakaszában szüretelnek be, és akár hat hónapig frissek maradnak az iszapos edényekben. A hegyvidéki tájakon élő népcsoportok "mézesbödön" formára készítik az edényt és kései szüretelésű, vastagabb héjú gyümölcsöket tesznek el a módszerrel. Fontos megjegyezni, hogy nem mossák meg előtte és csak sérülésmentes, egészséges gyümölccsel dolgoznak.
Az eljárás a következő
Forrás: Youtube, magyar felirat elérhető